Bild

Bild
(lånad bild http://www.mythailandholiday.net/)

onsdag 16 september 2015

Hemma!

Klockan 5.00 var det uppstigning och en timme senare satte vi oss på vår shuttlebus till flygplatsen. Vår flight var inte förrän kl 8.55 men när man reser med barn skadar det inte att vara ute i lite extra god tid har vi lärt oss. Efter incheckning och säkerhetskontroll satte vi oss ner för att äta frukost precis intill en liten lekplats så att Melker skulle få leka av sig lite innan flygresan. Där i ett lok eller något liknande, låg en ryggsäck helt obemannad. Kalle och Melker var de enda som var där så det kändes lite obehagligt. Speciellt med tanke på bomben vid templet i Bangkok för ca en månad sedan. Vi meddelade personalen som gick iväg med väskan med en gång. Men det kändes ändå lite scary. 
Inne i den här lilla lek-tuktuken låg väskan gömd. Skumt!

Väl ombord på vår flight mellan Bangkok och Helsingfors hade vi sådan otrolig tur med platserna. Vi fick byta våra platser till en ledig 4-rad längst framme vid toaletterna i en sektion. Lyxigt värre att få det utrymmet för oss själva. Sedan dröjde det knappa timmen efter det att vi kommit upp i luften tills lillen sov så gott. I över 3 timmar!!!! Tur igen! Han sover aldrig så länge i sträck på dagtid men nu hade han sovit mycket mindre än vanligt under natten så han passade på att ta igen det. Jag och Kalle njöt i fulla drag av lite egentid och spelade Trivial Persuit på Ipaden.
TP tar på krafterna och pappan fick vila upp sig lite. 

Sedan när vår lille prins vaknade fortsatte han vara otroligt lättsam och höll sig snällt på vårt lilla område där jag och Kalle satt på varsin kant som vägspärr. Han hade ju några meter att röra sig på och körde runt med sina bilar och lekte med sina leksaker så fint. Det blev klart en del tittande på klipp också emellanåt för att variera aktiviteterna lite. 
Brrrm brrm

Kuddkrig

Klättra upp och ner och hit och dit var såklart en hit! 

Nästa flight var lite lurigare att hålla honom nöjd. Det var den mellan Helsingfors och Göteborg. Då var lille direktörn ganska less och var pömsig som rätt snart övergick i övertrötthet. Vi satt dessutom väldigt trångt. Som tur var så var det en kort flight, 1tim och 20 min. Och på slutet somnade han, precis under inflygningen till Göteborg. Sedan sov han som en stock hela vägen hem till lägenheten. 
Pömsig liten prins! 

En av våra väskor hade inte hängt med i den snäva mellanlandningen i Helsingfors. Men det gjorde inte oss särskilt mycket. Det var den minst viktiga väskan och vi hade rätt trångt i bilen med all packning som det var. Nästan lite tur att den kom senare:)

Hemma möttes vi av härliga välkomnanden! 
Fruktfat, bubbel, blommor och present! Inte fel alls! Och första måltiden hemma var given, varma mackor! Som jag saknat bröd! (Glutenfritt är inte thaisens grej)

2 kommentarer:

  1. Välkomna hem, lite tråkigt för oss läsare att inte längre få vara "med er" i thailand dock ;)
    Hoppas ni har haft det kul men att det är värt att komma hem!

    Jag har en fråga. Vet inte om du besvarat den innan. Den kanske är för "intim".
    Vi är också en barnfamilj, två vuxna och två barn (2,3 år). Vi vill göra något liknande som ni, resa iväg och njuta av livet innan skolplikten börjar.

    På ett ungefär, hur mycket kostade er resa under det här halvåret? Vilken budget hade ni?
    Jag antar att ni båda var föräldralediga. Använde ni föräldrapeng och sparpengar för att få det att gå ihop, eller ni kanske har jobb som gjort det möjligt att jobba "hemifrån" (med betong på andra sidan jorden hehe).
    Och allt det praktiska, hyrde ni ut eran lägenhet? Posten? Räkningar (autogiro kanske är bekvämt i detta läge?) mm.

    Vad var met kostsammast under resan? Själva resandet, maten, boendet?
    Kan ni rekommendera att åka den perioden ni åkte i (lågsäsongen, antar det är billigare då?).

    Jag läste något inlägg om att ni köpte barnmatsburkar till er prins och att du nämnde något om att thailändare har tillsatser (glutamat?) i sin mat? Vart mer kan man läsa om det och hur vet man sånt när man väl är där nere?

    Vi är endast i planeringsfasen och vill ha så många tips och inputs som möjligt.
    Vill du inte svara här kan du gärna maila mig på lizette@filidutt.se

    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Tackar så mycket! Vad roligt att ni hittat vår blogg och att den kanske kan vara till hjälp/inspiration inför en av era kommande resor!

      Tycker ni gör helt rätt som passar på att göra en resa innan barnen börjar skolan. Det är helt ok att fråga om budget, vi är öppna med det mesta:) Vi var föräldrarlediga bägge två men endast en av oss tog ut ersättning från försäkringskassan. Eftersom det är så billigt att leva i Thailand i jämförelse mot hemma så räckte det och vi använde inte spar-pengar utan levde på de löpande inkomsterna. Vi växlade lite mellan vem som tog ut dagar för att göra det så förmånligt som möjligt med jämnställdhetsbonusen. Förutom föräldrarpenningen så fick pappa Kalle föräldrar lön från sitt jobb under tiden. Vi gjorde åt ca 20 000 kr per månad med boendet, mat och övriga nöjen. Då låg vi lite lägre vissa månader och lite högre ibland så som ex när vi åkte till Hong Kong och Phuket.

      Lägenheten hemma hyrde vi ut möblerad i andra hand under tiden vi var borta. Nästan alla räkningar lade vi på autogiro och så gjorde vi tillfällig eftersändning av posten till Kalles pappa som fångade upp de räkningar som vi inte lyckats fixa autogiro på. Vi bestämde oss för att göra resan 2 månader innan avresan och de flesta räkningar hann vi lyckligtvis med att automatisera. Något som är värt att kolla är eventuella abonnemang ex bredband, om man kan lägga dessa vilande under tiden ex bredband, gymkort, tidning osv.

      De cirka 20 000 kr vi gjorde åt per månad fördelade sig ungefär såhär: ca 6000kr på boende inkl elen (el är dyrt i thailand, och det går åt mkt el under hot-season eftersom ac:n får jobba lite hårdare och då anv vi endast ac på nätterna. Vi åt för ca 1000 TBH per dag, alltså ca 250 kr. Då lyxade vi till det ganska ofta men ibland åt vi lite enklare. Det går att äta sjukt billigt om man vill, 50-100 TBH per portion är inte orimligt. Men vi ville leva lite gött:) Sedan gick det såklart lite pengar på att resa, vi valde att alltid åka bil med bakåtvänd bilbarnstol och det blir lite dyrare än om man ex åker tåg eller buss osv. Vi åkte dessutom mycket taxi i Hua HIn eftersom vi inte ville köra moped med liten prins:) Det är billigt att åka taxi men det blir en del taxiresor.

      Det är mycket billigare, särskilt med boende, under lågsäsongen. Sedan får man ha i åtanke att det är otroligt varmt i perioder. Till exempel maj-månad, herrejäklar vad hett det var:) Men är man värmetålig är det inga problem alls. Prinsen var minst berörd av oss. Jag är en riktig norrlänning och tyckte det var ganska svettigt:) Men jag skulle definitivt göra om att åka under lågsäsongen trots värmen menar jag.

      Ja det stämmer, thailändarna är väldigt förtjusta i MSG, glutamat alltså. Vi fick först höra talas om detta av en holländare som hade bott i Thailand i många år. Sedan började jag googla och hittade en del skrivet om det, mycket skrivet på olika forum osv inte så mycket vetenskapligt alltså. Läste även en del om matfusket i Thailand. Det finns ju en anledning till att maten är billig.. Det finns ett forum som heter Thailandsforumet som har en del bra tips & råd om allt möjligt som rör Thailand.

      Jag hoppas du fått en del bra svar. Jag tycker det är jätteroligt att kunna hjälpa till så om det är andra saker du undrar över är det bara ösa på med frågor!:) Om det är Hua Hin ni funderar på att åka till rekommenderar jag även Baanen vi bodde på, bättre läge till ett bättre pris är nog svårt att hitta.

      Och om ni kommer blogga under er resa får ni gärna skicka en länk så att vi kan följa er resa! Ha det gott!

      Radera